Sunday, December 2, 2012

tanda2 awal barah otak~

Bismillah..
berikut adalah tanda2 awal/simptom barah otak yang aku dapt daripada beberapa orang dan juga daripada laman2 sesawang kesihatan yang aku search.

Pertama...sakit kepala yang sangat teruk terutama pada waktu pagi....*yang ini selalu sangat aku alami..

Kedua...gangguan penglihatan berlaku...*selalu juga aku alami,terutama pada waktu malam,memang aku xbrape nampak jalan...lagi satu ketika di dalam kelas,kalau aku duduk pada bahagian tengah/belakang,memang aku xnampak tulisan pada slide atau papan putih..sebab itulah aku suka duduk depan.. dua waktu ini yang aku selalu alami masalah penglihatan

Ketiga..sakit kepala menjadi lebih teruk ketika batuk,bersin atau menunduk...*yang ini lagilah selalu aku alami,kadang tu berusaha utk tidak bersin atau batuk,rasa sakit yang amat sangat..bila batuk/bersin tu rasa cam urat kepala kita ditarik2 n kepala dihentak2 kedinding..sakit sangat2..lagi satu ketika sedang sujud/rukuk..memang sakit yang amat sangat time rukuk n sujud..dulu time sekolah,kawan aku kata kalau sakit kepala,kita kena banyakkan bersujud..ia untuk bagi darah turun ke bahagian otak n bg ada oksigen di otak..time sekolah dulu aku rasa berkesan la cara tu,tapi sekarang ni memang xberkesan langsung,bahkan jadi lebih teruk

Keempat...gangguan percakapan...*pernah alami,namun xselalu..yang nak dicakapkan benda lain,tapi yang keluar dari mulut benda lain..lagi satu,susah untuk ungkapkan apa yang aku fikirkan..nak cakap benda yg simple,tapi yang keluar jadi berbelit2 n panjang lebar

kelima...loya dan muntah2..*selalu aku alami,lebih2 lagi time tengah sakit kepala..tahan dah mula2,tapi last2 muntah juga..hehe..pernah sekali nak ke tandas utk muntah sebab dh xtahan,baru buka pintu bilik dah tersembur..abis muntah penuh depan pintu bilik..belum ke tandas lagi tu

keenam n seterusnya anda bleh carilah dilaman2 sesawang kesihatan..

cuba KLIK SINI

*aku berharap aku tidak mengidap penyakit ini..mungkin yang aku alami hanyalah sakit kepala biasa...namun jika ditakdirkan ya,aku redha diatas ketentuanNya

37 comments:

  1. Macam mana keadaan awak sekarang? Still rasa simptom2 tu lg ke x? Saya rasa better awak pi cek sebelum ape2 jadi lebih parah..sekadar nasihat :)

    ReplyDelete
  2. tanda ke-3,4 dan lima pernah saya alami...

    ReplyDelete
  3. Allah SWT takkan menguji hambanya melainkan dgn kesanggupannye.

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah dah jarang dah berlaku simptom2 tu..skrg ni saya fokus dalam menjaga permakanan...dan ramai2 kawan2 duk pesan untuk pertingkatkan juga amal ibadat...terbaru,saya ada dengar kawan saya kata yg ada doktor kata hanya ada satu penawar untuk penyakit barah,iaitu dengan berQIAMULAIL..bangun bertahajud malam...ada pernah dengar tak?

    ReplyDelete
  5. ada juga akk dgr begitu...mmm akk plak skg ni mghadapi simptom2 tu tp akk tgh mengandung anak ke3 ni..masih di peringkat awl lg..akk pon harap xde yg serius..berharap ini skadar alahan ibu mengandung.. namun apa2pun,redha dgn ketentuan ilahi :)

    ReplyDelete
  6. tula,arap skadar alahan ibu mengandung jela kann...saya doakan semoga kak n kandungan kak semuanya selamat dan baik2 sahaja..amin

    ReplyDelete
  7. Sume di atas memg saye alami..nak gi check tpi takot..lgi2 time solat..berdiri pon rse nk pitam..saye sering lupa dn slalu kene marh sbb lupa bende yg skjap berlaku..klu ini ketentuan Ilahi sye redha..skrang pelajaran saye smkin menrun..saye juge sering demam...still demam dr xpenah sihat..apkh ini tande2nye saye hdpi penyakit itu??

    ReplyDelete
  8. wallahu a'lam..saya cdgkan utk en/cik utk pi ja jumpa doktor,atau tnya kwn2 yg blaja medic..mungkin mereka lebih arif...masa saya alami simptom2 di atas ni saya pun sama mcm en/cik,takot nk jumpa doktor..jadi saya byk bertanya dgn kawan2 yg blaja medic...apa yg diberitahu,ya mmg simptom2 ni menjurus ke arah penyakit tu..tpi apa2pun baik pi jumpa doktor..mereka lebih arif..yg paling penting,en/cik kena jga pemakanan jugak..pemakanan kita bg effect jugak tauu..saya pun skrg ni mmg sgt2 menjaga pemakanan..

    ReplyDelete
  9. Saya kerap sakit dan pening kepala...kadang bila pening tu kaki dan tangan rasa ringan n kadang x rasa kaki dan tangan tu...lps tu bila menelan air liur rasa sakit dkt otak...ni simptom penyakit apa erk? Boleh bantu x?

    ReplyDelete
  10. kne mkn makanan yg mcm mn?

    ReplyDelete
  11. Sharifah Atiqah Zahraa Al AzizNovember 13, 2014 at 6:05 PM

    thanks for sharing.

    ReplyDelete
  12. berkenaan dengan rasa sakit bila menelan ai liur dkt otak tu,saya cadangkan utk anda berjumpa dengan doktor..itu lebih baik..untuk kesihatan dan keselamatan diri kita juga..

    kena makan makanan yg macam mana?perbanyakkan makan sayur-sayuran,buah-buahan n makanan kesihatan yg lain..yg penting,banyakkan minum air masak..air masak sgt2 elok untuk kesihatan kita

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum.. sy alami yg kedua,ketiga n keempat tu.. sy pergi jumpa Dr di PKU Dr tu tu ckp mcm sy sakit.. sy takut ditambahkan lg sy pnh terlibat dgn accident 2 tahun lepas dan kt dalam kepala sy ada pndrhn masa tu.. kdg2 sy stress bila fikirkan ni..

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. Bismillahhirrahmanirrahim....maaf ye kalau nak menyampuk sikit...saya salah sorg pesakit yg kna gangguan makhluk halus...tanda2 diatas pun ada bg pesakit yg kna gangguan.. Kalau cek ngan dr x de barah atau sbg nya...boleh cuba kepada assyifa... Kita hanya ikhtiar selebihnya serah pada yg Maha Esa....Sakit ini ujian untuk menghapuskan dosa..Dan juga naik darjat...semoga kita sntiasa tabah didalam UjianNYA... Amin..

    ReplyDelete
  16. Bismillahhirrahmanirrahim....maaf ye kalau nak menyampuk sikit...saya salah sorg pesakit yg kna gangguan makhluk halus...tanda2 diatas pun ada bg pesakit yg kna gangguan.. Kalau cek ngan dr x de barah atau sbg nya...boleh cuba kepada assyifa... Kita hanya ikhtiar selebihnya serah pada yg Maha Esa....Sakit ini ujian untuk menghapuskan dosa..Dan juga naik darjat...semoga kita sntiasa tabah didalam UjianNYA... Amin..

    ReplyDelete
  17. Takutnyaaa brain cancer... ��saya memang ada skit kepala.. especially time tunduk..since sekolah menengah lagi smpai skrg.. saya sndiri tak tahu kenapa.. harap bukan cancer...

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum.
    Sekadar perkongsian. Suami sy penghidap tumor otak. Kami mula2 tahu masa lepas sy bersalin anak pertaman dia alami sawan selama 6-7minit kemudian muntah dengan byk. Lepas tu. Mulut jd herot selama 5-10minit. Bila bawak p hosp dia dah hilang ingatan sementara dlm 4-5hari. Bila buat brain scan doc suspect brain infection tp lps 3minggu on antibiotic di ward still sama. So refer hosp sg.buloh sbb brain tumour.. Xda rwtn ubatan yg specific diberikan. Simptom paling ketara pada pertuturan mcm kat atas td. Dan penglihatan dia actually dipanggil hemianopia maksudnya dia x boleh nampak n anggarkn bhgn tepi kiri kanan. Selalu langgar kereta kat tepi jln. So skrg sy x bg dia bwa keta. Its depend kedudukn tumor pd bhgn mana n saraf mn terlibat. Suami tumor belah depan kiri kepala.. Kami ikut follow up doc n buat jgk rwtn islam. InsyaAllah suda 2tahun menghidap tumour otak Allah masih pnjgkn usia beliau.

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum..
    Saya ada jugak alami sakit kepala bahagian belakang.. Sakit sgt.. Kdg2 bila tengah drive, sy xboleh nk agak divider tu jauh ke dekat.. Ada sekali tu, saya baca paper, tiba2 mata jadi kabur n pening kepala.. Pertuturan pn slalu terganggu.. Nak ckp yg lain jadi yg lain.. Simptom2 ni merujuk kpd brain cancer ke??

    ReplyDelete
  20. Sy sarankan bg sesiapa mengalami tanda2 tersebut mengamalkan mnum air daun belalai gajah yang dikisar bersama epal hijau..ini sngt baik untuk menyembuhkan barah kanser..pakcik sy mengidap kanser paru-paru tahap 4 dan mengamalkn minum air belalai gajah 200helai sehari dan alhamdulilah dia skrg makin sembuh.syukur..tapi ulam belalai gajah ni jugak bagus dimakan seperti ulam utk kesihatan..sekadar berkongsi

    ReplyDelete
  21. tanda2 diatas ni hanyalah simptom2 yg biasanya dialami bg mereka yg mengalami barah otak ni...tapi utk yg lebih pasti,lebih baik terus check dengan doktor yg lebih arif dan pakar dlm hal ini...btw,terima kasih atas semua prkongsian yg diberikan..byk input baru yg saya dapat :)

    ReplyDelete
  22. Saya mempunyai simptom2 tu dan yg makin teruk banyak bnde saya lupa sekarang ... Rasa macam x berbaloi kalau gi check dokter ... takot keputusan tu menghampakan ... hurmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah dilema yg kita akan alami..rasa takut nk cek..tpi utk diri kita sendiri jugak,baik check...bru puas hati nanti..hehe

      Delete
  23. Assalamualaikum..jumaat lepas 18.03 2016 baru wat mRi..hampir 2 jam..muka buat plain..pastu dtg dokt kata nak injek 1 ubat..nak bg nampak clear..sbb pakar nampak benda tu...mmg sblom ni 3x pengsan..badan lemah..sakit kepala..masa sujud solat..Allah saja tahu sakitnye..skrg nak batuk pun sakit..berat badan turun hampir 7kg..masih dlm proses jmpa pakar..nak sahkan..25hb jmp pakar utk tentukan imej..doakan yg terbaek buat sya..sedih sbb baby baru 8 bln yg kecil, 2nd 7 tahun n sulong 9 tahun...Allah uji saya..moga saya tbah n redha dgn dugaan ni

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum..jumaat lepas 18.03 2016 baru wat mRi..hampir 2 jam..muka buat plain..pastu dtg dokt kata nak injek 1 ubat..nak bg nampak clear..sbb pakar nampak benda tu...mmg sblom ni 3x pengsan..badan lemah..sakit kepala..masa sujud solat..Allah saja tahu sakitnye..skrg nak batuk pun sakit..berat badan turun hampir 7kg..masih dlm proses jmpa pakar..nak sahkan..25hb jmp pakar utk tentukan imej..doakan yg terbaek buat sya..sedih sbb baby baru 8 bln yg kecil, 2nd 7 tahun n sulong 9 tahun...Allah uji saya..moga saya tbah n redha dgn dugaan ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syafakillah akak. Semoga akak terus kuat. Mudah2 an Allah beri kesembuhan. Moga2 akak sihat. Amin.

      Delete
  25. Saya 42 thn, tiap2 hari sakit kepala. Rasa mcam kepala berdenyut sentiasa. Kadang2 telinga pun rasa sakit. Dah 3 bulan mcam ni. Rasa mengantuk pun luar biasa. Harap yg ada simtom yg sama dpt hubungi saya di 012-2535627. Sekurang2nya saya tau apa sakit saya. Dah jumpa dr tapi dr bg ubat tahan sakit.

    ReplyDelete
  26. Saya 42 thn, tiap2 hari sakit kepala. Rasa mcam kepala berdenyut sentiasa. Kadang2 telinga pun rasa sakit. Dah 3 bulan mcam ni. Rasa mengantuk pun luar biasa. Harap yg ada simtom yg sama dpt hubungi saya di 012-2535627. Sekurang2nya saya tau apa sakit saya. Dah jumpa dr tapi dr bg ubat tahan sakit.

    ReplyDelete
  27. allahu..arwah ibu sy mgidap breast kanser tahap 3 pd thun 2011,5thn arwah menjalani khdupan sbgai seorg psakit kanser n menerima rawatan di hukm.pada thn 2015 tggal 25jun,arwah menghembuskan nafas terakhir dgn tenang,bulan ramadan,khmis mlm jumaat,,apabila kanser arwah dh smpai ke peringkat otak..hadiahkan alfatihah buat ibuku,jaminan syurga buatmu..ketahuilah kesakitanmu itu adalah tanda allah menyayangimu..kenangan paling indah dlm hdup sy slama menjaga arwah dan xkan sy lupakan stiap detik saat arwah mgatakan ''terlalu sakit''

    ReplyDelete
  28. tanda kat atas ada lah sy alami , lps exsiden tahun lps mkin menjadi jdi sakit kepale tu tak thu lah kenapa dua bukan lps masa tgh keje sy pensang dlm hutan pulak tu nasib baik lah blh turun ke kaki bukit dan balik umh ada member srh pegi klinik tpi sy x pgi, sy slalu skit kepale rasa macam kena cucuk jea kepale dgn besi kadg2 sblh kiri kdg2 sblh kanan belah atas , sy memang rabun tapi sy punya power pun makin tnggi , sy jenis buat bnyk kerja sbb nak cari rezeki kdg2 x cukup rehat , ramai yg suh g chek tapi takut nak pegi

    ReplyDelete
  29. tanda kat atas ada lah sy alami , lps exsiden tahun lps mkin menjadi jdi sakit kepale tu tak thu lah kenapa dua bukan lps masa tgh keje sy pensang dlm hutan pulak tu nasib baik lah blh turun ke kaki bukit dan balik umh ada member srh pegi klinik tpi sy x pgi, sy slalu skit kepale rasa macam kena cucuk jea kepale dgn besi kadg2 sblh kiri kdg2 sblh kanan belah atas , sy memang rabun tapi sy punya power pun makin tnggi , sy jenis buat bnyk kerja sbb nak cari rezeki kdg2 x cukup rehat , ramai yg suh g chek tapi takut nak pegi

    ReplyDelete
  30. tanda kat atas ada lah sy alami , lps exsiden tahun lps mkin menjadi jdi sakit kepale tu tak thu lah kenapa dua bukan lps masa tgh keje sy pensang dlm hutan pulak tu nasib baik lah blh turun ke kaki bukit dan balik umh ada member srh pegi klinik tpi sy x pgi, sy slalu skit kepale rasa macam kena cucuk jea kepale dgn besi kadg2 sblh kiri kdg2 sblh kanan belah atas , sy memang rabun tapi sy punya power pun makin tnggi , sy jenis buat bnyk kerja sbb nak cari rezeki kdg2 x cukup rehat , ramai yg suh g chek tapi takut nak pegi

    ReplyDelete
  31. Mencegah Lebih Baik Daripada Merawat. Bantu Keluarga Anda Dan Selamatkan Mereka Sama Ada Yang Belum Menghidap Kanser Ataupun Yang Telahpun Menghidapi Kanser, Leukemia, Denggi Dan Kanser Otak Serta Penyakit 4 Serangkai Dengan Ubat Kanser Yang Terbukti Berkesan Sebelum Terlambat...

    SiLa KLik Sini

    ReplyDelete
  32. semua simptom ni aku dh kene termasuk sinus. aku slalu sakit kepala bahagian belakang dan sakit dekat dengan leher (bhgian bawah)

    ReplyDelete
  33. semua simptom ni aku dh kene termasuk sinus. aku slalu sakit kepala bahagian belakang dan sakit dekat dengan leher (bhgian bawah)

    ReplyDelete
  34. salam ..sy ada menjual herba warisan yg mampu menyembuhkan kanser dan pelbagai jenis kanser..tahap 1 tahap 2 tahap 3 tahap 4. insya allah. memusnahkan dan mematikan sel sel kanser.. herba warisan ini terlalu berkesan dan saya jamin tuan tuan dan puan puan akan terkejut dengan rawatannya yang cepat dan selamat untuk sembuh...daun daun herba warisan terpilih memang tidak akan jumpa di mana mana.percaya lah.. .. .merawat dan membaik pulih...jangan biar sehinga terlewat..jangan biarkan hidup derita..selagi boleh rawat lebih baik di rawat..hutan belantara kita tersembunyi sejuta 1 rahsia...herba ini amat amat mujarab..jangan biar derita membunuh kehidupan anda.ramai yang dah berjaya sembuh dengan produk sy call saya xpun msg xpun wasap sy 0174687570 mohd zuhairi... sy cma bntu membantu...sy tidak sangup tngok org dpn mata sy sengsara xpun di ragut nyawa...penawar nya telah ada...hubungi sy secepat munkin Orang yang tiada penyakit kanser andai nak amal kan herba saya ini pun boleh...jadikan amalan harian untuk menjaga badan dan membuang toksid...orang ada kanser..
    .saya akan membantu merawat hingga sembuh Penawar kanser dan herba: Saya juga akan membantu anda memberi nasihat dan motivasi bagai mana untuk hadapi kanser..cara2 utk bdepan knser..pemakanan..dan nasihat2 utk anda..pada anda kanser adalah petama dalam hidup...pada sy yg dh jumpa ramai pesakit..munkin kita bley bkongsi pendapat n bgai mna hendak merawat sampai sembuh..sy hulur kn tangan pd anda..sambut lh sebelum telambat..ramai pesakit sy sudah sembuh.anda bila lagi....hubungi atau wasup kan saya dengan segera.0174687570 mohd zuhairi NAMA SYARIKAT SAYA.....JUTAWAN HERBS NO PENDAfTARAN SYARIKAT SAYA PG 0346818-W NAMA PEMILIK MOHD ZUHAIRI BIN NOORDIN

    ReplyDelete
  35. Stiap pnyakit ada penawarnya..sy pengedar herba ajaib daun rerama yg trbukti ajaib utk merawat kanser .anda boleh sembuh dgn hnya meminum air rebusan daun rerama. 1bungkus rm30 shja. X membebankan anda. Blh hubungi sy 017-5044093

    ReplyDelete