Tuesday, November 29, 2011

kenangan SPM 2008..

BISMILLAH....

Arini last paper untuk adik aku yg form5 tu..kertas biologi last..dan tetibe aku teringat zaman aku SPM dulu..
Time tu aku kat Sekolah Menengah Sains Raja Tun Azlan Shah(seratas)..sebuah sekolah berasrama penuh,sekolah kluster dan sekolah bestari..pengetuanya pula bergred JUSA C...jadi faham2 je la tekanan yg perlu kami hadapi utk memastikan kedudukan sekolah berada pada tahap yg cemerlang..kami semua mmg ditekan habis-habisan untuk mendapat keputusan yg cemerlang..mmg tertekan tapi sebenarnya semua itu adalah untuk kami juga..untuk masa depan kami juga...tapi yela,cikgu2 kt situ mmg2 sangat2 membantu....sepanjang minggu SPM,semua cikgu yg ajar SPM berada disekolah..diorg akan stay kt sekolah..mana la tau klu2 ada yg x faham,bleh tnya diorg terus...dan usaha mereka tu memang membantu arr..terima kasih cikgu2..=)


jadi berbalik kpd SPM,seperti yg semua maklum aku mmg x suka biologi..xtau pasai pa..mgkin sbb terpengaruh dgn kata2 senior2 time aku kt SMK Iskandar Shah kot..huhu..jadi disebabkn aku mengambil jurusan sains teknikal di sekolah tu..jadi aku kena amik 11 subjek semuanya...bm,bi,pendidikan islam,sejarah,math modern,fizik,kimia,est,teknologi kejuruteraan dan lukisan kejuruteraan..paper last adalah paper lukisan kejuruteraan...i luv teknikal!...=)

tapi skrg ni di IPG,sbgai bakal guru dalam jurusan reka bentuk dan teknologi,kami memang kena belajar semua pasal bio ni....bkn bio sahaja,tetapi fizik,kimia,add math dan semua subjek kejuruteraan(elektrik,awam,mekanikal dan sbgainya)...jadi aku memang kena CINTA pada bio ni..dan alhamdulillah CINTA kami ini mendapat restu dari Ilahi..rasa seronok plak bila belajar bio...syok jugak yg kena hafal2 tu..huhu

ok,dulu time SPM..budak bio@ sains tulen habis peksa lebih awal dari bdk2 sains teknikal...awal seminggu plak tu..time di seratas dulu dah la bdk2 teknikal x ramai..ada dlm lebih kurg 50 lebih ja(bdk laki ada lebih kurg 20 ja)..bdk bio yg ramai..hampir 100 org gak la..jadi time semua bdk bio balik rumah,memang asrama jadi sunyi terus....asrama 4 blok tu sunyi,tinggal 20 org ja...2 dorm ja yg menyala lampu..hidup kami waktu tu dihiasi dgn bunyi2 cengkerik,harimau mengaum,kambing mengembek,lembu mengemboo dan mcm2 bunyi lagi..yela,seratas kn depan zoo...hahah
study dalam dorm...

fokus la sangat!..hahaha

ari last SPM tu aku ada peksa Lukisan Kejuruteraan..malam tu study sikit2 ja...semua sedih dah time tu sbb kami dah nak berpisah..malam tu kami banyak habiskan masa berbual dan bersembang selain kemas2 barang..memang sedih bila nak tgglkan kawan2...malam tu kami tukar2 barang gak...aku ingat lagi waktu tu aku tukar kain pelikat dengan kawan baik aku..brg2 lain aku bg mug,key chain dan perfume kot...x berapa nak igt....huhu *sambil diiringi lagu sandarkan pada kenangan...hahaha
bersama cikgu azizah..cikgu sejarah

lepas habis paper last tu kami semua terus kemas2 brg yg nak bwk balik...parents pun ada yg dah dtg...pas exam tu plak ada majlis perpisahan dgn guru2..jdi mmg kena kemas cepat2 la...pas abis majlis tu aku terus balik..jumpa beberapa kawan2 baik aku ja...x sanggup nk jumpa semua..sedih!..huhu *sambil diirngi lagu salam terakhir pulak...haha

apa2pun..alhamdulilah spm 2008 berjaya kami selesaikan dan keputusannya pun dah dpt..skrg ni masing2 dgn kehidupan sendiri..ada yg study kt oversea,ada yg kt usm,um,ukm,upm dan mcm2 tempat la...x terlupa IPG juga...hahaha....semoga semuanya berjaya dalam hidup masing2..=)

Monday, November 28, 2011

duta2 coklat.....=)

aku duk belek2 gambar2 yg ada dlm laptop aku ni....dlm duk belek2 tu terjumpa la beberapa gambar duta2 coklat dari langkawi..emm kebetulan ada ramai plak tu....meh tengok!

model pertama
coklat 16....sedap!dapatkn dipasaran....model wat2 main sms plak..=)

model kedua
coklat andes,saya sudah merasa,anda bila lagi?..haha
model seterusnya..
marshmallows..emm sangat lembut..jom cuba!..haha
model terakhir,model paling mahal..hahaha
ish2...x senonoh

*post ini hanya suka2 sahaja...tidak ada kena mengena antara hidup ataupun yg sudah mati...peace!..=)

Hari Raya Aidil Adha 1432H bersamaan Tahun 2011 Masihi

Bismillah...sudah lama tidak menulis...tetiba ari ni tergerak utk menulis sesuatu...
ok,cerita arini sudah agak lama...sudah hampir sebulan berlalu..huhu...rasa nak tulis tu lama dah,tapi ntah la,rasa cam malas ja nak taip...

ok,hari raya aidil adha /ari raya korban yg lepas,keluarga aku menumbangkan seekor lembu...taun ni special sikit sebab kali ni buat kat rumah sendiri..jadi alhamdulillah raya tahun ni agak meriah dan kami sekeluarga sambut dgn sederhana ja....selepas solat raya,kami sembelih lembu tu..tengah hari edar daging korban..jadi aku selaku ajk hantaran kena la hantar daging tu ke rumah2 yg berdekatan dgn rumah aku...




pastu,kami adik beradik lelaki memasak sup tulang di luar rumah..masak dalam kawah...adik beradik perempuan plak memasak kat dapur..buat redang daging,daging masak merak dan macam2 lagi yg berasaskan daging..huhu..pas asar plak buat jamuan hari lahir anak saudara aku..nur afiqah binti juman shah..panggil kanak2/budak2 yg duk kt sekeliling umah ja...


belah malam plak,kami sekeluarga sambut hari lahir mak dan abang aku yang sulung pulak..emm kek sesaje aritu...

 selepas makan2 kek,kami buat barbeque daging plak...resepi abang2 aku dan abg2 ipar aku.....aku memang kenyang dengan daging ja aritu...alhamdulillah rezeki....

Thursday, November 24, 2011

cinta:dihati ini hanya Tuhan yang tahu..

Ku pendamkan perasaan ini... 
Ku rahsiakan rasa hati ini... 
Melindungkan kasih yang berputik... 
Tersembunyi di dasar hati... 

Ku pohonkan petunjuk Illahi... 
Hadirkanlah insan yang sejati... 
Menemani kesepian ini... 
Mendamaikan sekeping hati... 

Oh Tuhanku... 
Berikanlah ketenangan abadi... 
Untukku menghadapi resahnya hati ini... 
Mendambakan kasih insan yang ku sayang... 


Dihati ini hanya tuhan yang tahu... 
Dihati ini aku rindu padamu... 
Tulus sanubari menantikan hadirmu... 
Hanyalah kau gadis pilihanku... 


Kerana batasan... 
Adat dan syariah... 
Menguji kekuatan... 
Keteguhan iman... 
Insan yang berkasih...


Wednesday, November 23, 2011

apa2 jela....=)

cuti sem ini aku sdg merancang beberapa program...pertama adalah buat tuisyen...buat masa skrg,tempat dah ada..cuma student je blum cari...skrg sdg membuat iklan..huhuhu...semoga semuanya dipermudahkan Allah...amin.........

cinta??hemmmmmm......=)

Wednesday, November 2, 2011

SABARLAH WAHAI HATI...=)

Ya Allah,semoga aku berjaya melepasi ujian yang Engkau berikan ini ya Allah......aku pasti setiap apa yang berlaku,pasti ada hikmahnya.......semoga fitnah2 itu berakhir..amin...
tengok video ni rasa tenang ja...SILA KLIK SINI

Namun ku punya hati......


video

Tajuk/Lirik Lagu: Namunku Punya Hati
Penyanyi: Revolvers
Senyumku tak seghairah
Gerak gaya tidak selincah
Mataku tak seayu
Kicau burung pun tak semerdu
Namun ku punya hati
Juga gayaku perasaan
Hidupku yang begini
Kadar waktu diizin Tuhan
Tidak ku minta
Lahir ke dunia
Tidak kuduga
Cacat begini
Bukan kuminta
Kasih dan manja
Bukan ku rayu bantu simpati
Maafkan wahai teman
Ku menumpang di sudut dunia
Mencari ketenangan
Sampai masa ku pergi jua


YA,SAMPAI MASANYA,AKAN AKU PERGI JUA.........